شبکه های اجتماعی و پیام رسان های مختلف موجود در کنارمزایای بیشمارشان، معایبی نیز دارند که عدم آشنایی کامل با فضای مجازی میتواند آسیبهایی را برای خانوادهها به بار آورد. شبکههای اجتماعی در حال حاضر آنچنان فراگیر شده است که حتی بسیاری از شرکتها و سازمانها سامانهی ارتباطی داخلی بین اعضا و کارکنان خود را بهطور رسمی از طریق این سامانه تأمین میکنند.
در این مطلب به راهکارهای حضور ایمن در آن ها خواهیم پرداخت.
1. قبل از عضویت در شبکه های اجتماعی قوانین آن را به دقت مطالعه نمایید:
لازمه استفاده صحیح از شبکه های اجتماعی آگاهی کامل نسبت به موارد فنی و همچنین قوانین استفاده از آن می باشد. به عنوان مثال برخی از شبکه های اجتماعی طبق قوانین خود بلافاصله پس از نصب، اطلاعات حساب کاربری شما را در معرض عموم قرار می دهند. معمولا پس از نصب و پیش از ورود به هر شبکه اجتماعی مدنظر، قوانین استفاده از آن قابل مشاهده است.
2. شبکه های اجتماعی حریم خصوصی شما نیستند، پس تصاویر و فایل های شخصی خود را در آنها قرار ندهید: باید به این نکته توجه داشته باشید که مطالب و فایل ها در فضای مجازی پاک شدنی نیستند حتی اگر شما آن ها را پاک کنید.
ضمن این که انتشار تصاویر و فایل های شخصی زمینه را برای سواستفاده سارقان و کلاهبردارن اینترنتی فراهم می کند و می تواند موجب بوجود آمدن آسیب ها و مشکلات بسیار زیادی برای شما شود.
3. به هرکسی اعتماد نکنید، کلاهبراداران و افراد سودجو اقدام به جعل هویت و اطلاعات می کنند تا اعتماد شما را جلب نمایند: کلاهبردارن اینترنتی در کمین شما نشسته اند. باید دقت داشته باشید که به هر فرد و پیامی در شبکه های اجتماعی اعتماد نکنید. برخی از سارقین اینترنتی با جعل هویت های مختلف سعی دارند به شما نزدیک شده، از شما کسب اطلاعات کنند و برای اهداف خود در مواقع مختلفی از شما سواستفاده و کلاهبرداری نمایند.
4. هرگز به اشخاصی که نمی شناسید، اجازه تماشای تصویر آنلاین خود از طریق وب را ندهيد: در شبکه های اجتماعی که قابلیت تماس صوتی و تصویری را فراهم می کنند می بایست دقت کنید که به هر تماس صوتی و تصویری پاسخ ندهید.
برخی از افراد سودجو ممکن است برای اهداف خاص و از پیش تعیین شده با انجام تماس تصویری از محیط زندگی یا خود شما اطلاعات کسب نمایند. یا سعی به تهدید و برهم زدن آرامش شما داشته باشند.
5. هرگز لینک های مشکوک در شبکه های اجتماعی را باز نکنید: ارسال لینک های ناشناس یا مخرب به یک چالش جدی در شبکه های اجتماعی تبدیل شده است.
باید دقت داشته باشید که مشاهده لینک ها و منابع ناشناس و مبهم می تواند زمینه ساز خیلی از مشکلات از جمله سرقت اطلاعات و انتقال ویروس ها شود.
در صورت دریافت هرگونه پیامی با مضمون این که “بر روی لینک زیر کلیک کنید تا هدیه دریافت کنید” و از این قبیل پیام ها به هیچ وجه به آن ها اعتماد نکنید.
6. به هیچ عنوان به گروه هایی که نمی شناسید ورود نکنید: تا به حال قطعا با این موضوع روبرو شده اید که دوستان و افراد ناشناسی شما را به کانال ها یا گروه هایی دعوت یا اضافه نمایند. باید دقت داشته باشید حضور در گروه های ناشناس و غیرضروری علاوه بر ایجاد سردرگمی و برهم زدن آرامش شما می تواند زمینه ساز مشکلات برای شما شود. به هیچ وجه به گروه های ناشناس و غیرضروری که به آن ها نیاز ندارید وارد نشوید و دعوت دیگران را نیز رد کنید.
7. از قرار دادن تصاویر خانوادگی بر روی پروفایل ها خودداری نمایید: قرار دادن تصاویر خانوادگی و خصوصی بر روی پروفایل و حساب کاربری خود علاوه بر این که خود موجب جلب توجه دیگران می شود زمینه را برای جلب توجه سودجویان نیز فراهم می کند. حتماباید توجه داشته باشید که شبکه های اجتماعی حریم خانوادگی و خصوصی شما نیستند و به هیچ وجه در آن ها امنیت کامل نخواهید داشت پس از انتشار تصاویر خانوادگی جدا خودداری نمایید.
8. اطلاعات خصوصی خود را به هیچ وجه منتشر نکنید : مواردی که زمینه سوء استفاده سودجویان را فراهم می کند را هیچ وقت منتشر نکنید. این موارد شامل تاریخ دقیق تولد، کدملی یا شناسنامه، موقعیت دقیق مکانی، آدرس منزل یا محل کار، شماره منزل یا همراه، تصاویر خانوادگی و شخصی و … می باشد.
انتشار این اطلاعات موجب می شود گاها افراد سودجو در موقعیت های مختلف از این اطلاعات جهت کلاهبرداری یا تهدید استفاده نمایند.