چند روز پیش یکی از قاضیهای دادگاه عالی برزیل، دستور مسدودسازی پیامرسان تلگرام را به دلیل تخطی از قوانین کشور و عدم پایبندی به آن صادر کرد که بر اساس این حکم به اپل، گوگل و اپراتورهای تلفن برزیلی 5 روز فرصت داده شده تا اپلیکیشن تلگرام را از پلتفرمهای خود حذف کنند.
این حکم که در روز جمعه ابلاغ شد، به دلیل سرپیچی مدیران و ناظرین تلگرام از رعایت قوانین و جلوگیری از انتشار اطلاعات نادرست صادر شد.
قاضی دادگاه عالی برزیل، دستور تعلیق پیام رسان تلگرام را به دلیل انتشار اطلاعات نادرست و عدم پیروی از قوانین این کشور صادر کرد.
گزارش ویدئویی کامل باشگاه خبرنگاران جوان از ممنوعیت تلگرام در برزیل
این حکم صادر شده دادگاه برزیل، ضربهای به ژائیر بولسونارو رئیس جمهوری این کشور که بیش از 1 میلیون دنبال کننده دارد، محسوب میشود. بولسونارو از تلگرام به عنوان ابزاری کلیدی برای بالا بردن شانس انتخاب مجدد خود در انتخابات ریاست جمهوری ماه اکتبر استفاده میکند.
بسیاری از حامیان رئیس جمهور از زمانی که رقیب این پیامرسان، واتساپ سیاست خود را در زمینه اشتراکگذاری پیام تغییر داد، به تلگرام روی آوردند.
این اولین باری نیست که پیامرسان تلگرام به دلیل تخطی از قوانین کشور ها و عدم پایبندی به آن با محدودیت و تعلیق روبرو می شود.
پیش از این اقدام دادگاه عالی کشور برزیل کشور های آلمان، ترکیه، مالزی، اندونزی، چین و ایران هم از کشور هایی هستند که محدودیت هایی را برای این پیامرسان در نظر گرفته اند و حتی به فکر مسدود کردن و تعلیق آن افتاده اند و یا آن را به صورت کامل در کشور خود فیلتر نموده اند.
قاضی الکساندر ده مورانس که ریاست تحقیقات درباره اطلاعات نادرست در رسانه های اجتماعی کشور برزیل را بر عهده دارد در حکم خود اشاره کرده است که بارها مقامهای برزیل درخواست دادهاند پروفایل آلن دوس سانتوش، وبلاگ نویس متحد بولسونارو مسدود شود اما این شرکت همواره نسبت به دستورات قضایی بیاعتنایی کرده است. دوس سانتوش متهم است که مطالبی کذب و دروغ در کانال تلگرامی خود منتشر کرده است.
پاول دوروف، بنیانگذار تلگرام در واکنش به حکم دادگاه عالی برزیل در بیانیهای که منتشر کرد تاکید کرد که دلیل عدم پاسخگویی این شرکت به دادگاه عالی برزیل، مشکلی بوده که در ایمیلهای طرفین وجود داشته است.
پاول دوروف بابت این موضوع از مسئولان قضائی برزیل عذرخواهی کرد.
همچنین در ادامه نوشت: «من صمیمانه بابت این سهلانگاری از دادگاه عالی برزیل عذرخواهی میکنم. قطعا میتوانستیم کار بهتری انجام دهیم.»
پاول دوروف گفت: ما از تصمیم دادگاه قبلی در اواخر فوریه پیروی کردیم و ایمیلی برای ارسال پیشنهادات مسئولان برزیلی برای درخواستهای حذف ارائه کردیم اما متاسفانه دادگاه به آدرس ایمیل قدیمی ارسال کرده است. او همچنین از دادگاه خواست تا در صورت امکان تصمیم خود را برای چند روز به تاخیر بیندازد تا شرکت تلگرام با تعیین نمایندهای در برزیل و ایجاد چارچوبی برای واکنش سریع به مسائل مهم در آینده بتواند این وضعیت را اصلاح کند.
تلگرام برای کسب اطمینان دادگاه عالی برزیل اعلام کرده که پستهای حاوی اطلاعات غلط و ترویج اخبار جعلی را با برچسبهای خاصی مشخص خواهد کرد. همچنین کارمندان این پیامرسان به شکل مداوم روی محتوای 100 کانال محبوب در برزیل نظارت خواهند داشت. طبق بیانیه منتشر شده در وب سایت دادگاه عالی برزیل، با توجه به تغییرات صورت گرفته از جانب تلگرام، ممنوعیت دسترسی به پیامرسان مذکور برداشته شده است.
این موضوع در حالی است که باوجود پیگیری های متعدد و بسیار زیاد ایران جهت پاسخگویی تلگرام به کشور و همچنین رعایت قوانین و مقررات ایران، معرفی نماینده قانونی خود جهت پیگیری موضوعات، متاسفانه تلگرام حاضر به همکاری با ایران نگردید. باتوجه به این که تلگرام در ایران به بستر امنی برای ارتکاب انواع جرائم تبدیل شده بود پس از فیلترینگ مقطعی در دیماه سال 1396 بالاخره در 10 اردیبهشت 97 به صورت کامل فیلتر گردید.