اینستاگرام یکی از شبکههای اجتماعی تصویرمحوری است که از زمان ورودش به عرصه شبکههای اجتماعی، توانست مخاطبان زیادی به خود جذب کند.
تعداد مخاطبان این شبکه اجتماعی تا امروز از یک میلیارد و 400 میلیون کاربر عبور کرده است و ایران نیز جزو 10 کشور اول جهان در استفاده از اینستاگرام قرار دارد. در میان شبکههای اجتماعی، اینستاگرام تأثیرات مخرب بسیاری نسبت به سایر همنوعان خود بر سلامت روان کاربران داشته است.
اینستاگرام از همان ابتدا یک شبکه اجتماعی لوکس محسوب می شد که در آن افراد معروف و ثروتمند از سبک زندگی شان عکس منتشر می کردند. مردم عادی نیز به همین صورت سعی داشتند که بهترین و خاص ترین اتفاقات زندگی شان را در اینستاگرام ثبت و منتشر کنند. رفته رفته اینستاگرام به فضایی تبدیل شد که در آن لوکس بودن مزیت محسوب می شد و مورد استقبال قرار می گرفت و معمولی بودن چندان مورد توجه قرار نمی گرفت.
دامن زدن به مقایسه های اجتماعی:
کاربران اینستاگرام گاهی اوقات ساعات متوالی ذهن خود را درگیر زندگی دیگران می کنند. محتواهای اینستاگرامی صرفا به زمان های خوشی که جلوه ی تصویری خوبی دارند منحصر می شود و در واقع اینستاگرام حقیقت را دستکاری می کند یا در بهترین حالت فقط بخشی از حقایق را به مخاطبانش انتقال می دهد.
همین مسئله باعث قیاس باطن زندگی افراد با ظاهر زندگی دیگران می شود.
قطعا زندگی عادی هیچ انسانی سراسر خوشی نیست. ما روزهای خوب و بد را سپری می کنیم اما دیدن خوشی دیگران باعث می شود عده ای حس کنند که زندگی شان به قدر کافی خوب نیست. ناراحتی ما در این فضا تنها به ایده آل نبودن زندگی ختم نمی شود، بلکه این حس مقایسه، گاهی منجر به حسادت کردن به دیگران می گردد. در صورتی که مساله به صورت درونی حل نشود، این حس حسادت با سرعت زیادی در فرد رشد خواهد کرد.
داشتن حس بد در مورد خودمان:
مقایسه کردن در اینستاگرام به مقایسه سطح کلی زندگی خلاصه نمی شود و بسیاری از افراد شروع به مقایسه ویژگی های فردی خودشان با دیگران می کنند. توانایی های فردی، توانایی های شغلی، ارتباطات، صورت، اندام، پوشش، سطح خانوادگی، ازدواج و… مواردی هستند که فرد با مقایسه کردن آن ها در مورد خودش و توانایی هایش حس بدی می گیرد.
حتی با اینکه ممکن است واقف باشید همه تصاویر در اینستاگرام واقعی نیستند اما باز هم یک نوع احساس ناامنی بعد از دیدن آن ها به شما دست می دهد. همه ما می دانیم که افراد دوست دارند بهترین های زندگی خود را در اینستاگرام به اشتراک بگذارند و در نتیجه فکر می کنید همه انسان ها چه از لحاظ زندگی و چه از لحاظ ظاهری کامل و از شما بهتر هستند و همیشه حس بدی نسبت به خودتان پیدا می کنید که چرا خوب و کافی نیستید.
اضطراب و افسردگی اینستاگرام:
به جرات بدترین آسیب استفاده نادرست از اینستاگرام، رسیدن به شرایط نگران کننده افسردگی و اضطراب است که متاسفانه بسیاری از کاربران نسبت به آن بی توجه هستند. زمان هایی که حس تنهایی، بی انگیزگی و نگرانی دارید بدترین و آسیب زا ترین کاری که می توانید انجام دهید این است که وارد اینستاگرام شوید و دنیای رنگارنگ اینستاگرام را ببینید.
اینستاگرام به دلیل دامن زدن به مقایسههای اجتماعی «مولد افسردگی» است و میتواند برای ساعات متوالی ذهن افراد را درگیر زندگی دیگران کند. برای اثبات آن کافی است صفحات اجتماعی یکی از دوستانتان را در اینستاگرام و شبکهی اجتماعی دیگری مقایسه کنید. اکثر آدمها در شبکههای اجتماعی مختلف ازحالات روحی مختلف و مشکلاتشان صحبت میکنند اما محتواهای اینستاگرامی صرفا به زمانهای خوشی که جلوهی تصویری خوبی دارند منحصر میشود.
افزایش حس انزوا و افسردگی در اینستاگرام:
اگر یک مقایسه ساده در زندگی گذشته و حال خودتان داشته باشید حتما متوجه می شوید که استفاده از اینستاگرام و شبکه های اجتماعی، باعث کم تر شدن ارتباطات شما شده است. امروزه بخش زیادی از ارتباطات ما به فرستادن پیام در پیام رسان ها یا گذاشتن کامنت در پست ها خلاصه شده است. حتی بسیاری از افراد در اینستاگرام هم تبدیل به روح شده اند و فعالیتی ندارند.